Akıcı ve Hızlı Okumak İçin Ne Yapmak Gerekir ?

Akıcı ve Hızlı Okumak İçin Ne Yapmak Gerekir ?
Yüklenme Tarihi 16-01-2023

Okuma becerilerini geliştirmek isteyen birçok kişinin de yakından merak ettiği şekliyle akıcı ve hızlı okumak için ne yapmak gerekir?  Akıcı ve hızlı okuma teknikleri, okunması istenen kelime sayısının normalden daha kısa bir sürede ve doğru olarak okunmasını sağlıyor.

Günümüzde iş, sosyal, aile ve eğitim hayatından okumaya ayrılan süre azalıyor. Bu nedenle gerek fiziki gerekse dijital okuma materyallerini hızlı bir şekilde okumak kişilerin ihtiyaçları arasında yer alıyor. Fakat okuma çocukluktan edinilmesi gereken bir alışkanlık olduğu için, hızlı ve akıcı okuma gerçekleştirmek gerekli okuma stratejilerini uygulamayı gerektiriyor. Akıcı ve hızlı okuma alanında uzman eğitmenlerimiz eşliğinde yararlanabileceğiniz hızlı okuma teknikleri ile siz de okuma hızınızı yukarıya taşıyabilir, yaşamınız boyunca daha fazla bilgi kaynağına ulaşma fırsatı elde edebilirsiniz.

Neden Hızlı Okumalıyız?

Günümüzde önünüze çıkan okuma metinlerini geleneksel okuma metotları ile okuduğunuz zaman, beyin potansiyelinizin hepsini kullanamıyor ve normalde bir dakikada algılamanız gereken kelime sayısından daha azına ulaşıyorsunuz.

Düşük okuma hızı ise, kişilerde algılama bozukluklarına ve kişilerin normalde sahip olabileceği bilgi birikiminin azalmasına neden oluyor. Hızlı okumanın sağladığı pek çok faydayı elde etmek isteyen kişiler, daha hızlı nasıl okuyabilirim? Sorusunun cevabını araştırmaya başlıyor. Hızlı ve akıcı okumak için yaklaşık 1-1,5 ay gibi bir süre kendinize ayırmanız ve sizler için özel hazırladığımız okuma planını hayata geçirmeniz yeterli oluyor.

Akıcı Okumak İçin Neler Yapmalıyız?

Yaşamınızı daha gelişmiş koşullarda sürdürmek ve hayatınızın her alanında kendinizi iyi ifade edebilmek için okumaya ihtiyacınız bulunuyor. Dünya genelinde bir değerlendirme yapıldığında Türkiye’de kitap okuma oranı diğer ülkelere kıyasla daha az olduğu görülüyor. Bu nedenle ülkenin gelişmişlik oranının ve kişilerin kendi yaşamlarında daha iyi bir yere gelmeleri için okumaya daha çok zaman ayırmaları gerekiyor. Fakat günlük yaşamın yoğun iş koşuşturmacasından aile ve sosyal yaşamın gereklerinden dolayı kimse okumaya istediği zamanı ayıramıyor. Bu noktada okuma hızının artması, kişilerin normal zamanda okumaya ayırdıkları zamanda daha çok bilgiye erişmesine yardımcı oluyor. Hem okuduğunu anlama hem de hızlı ve akıcı okumayı sağlamak için hızlı okuma egzersizleri olarak sizler için özel olarak hazırlanan eğitim programlarına dahil olabilirsiniz.

Akıcı Okuma Teknikleri

Hızlı okuma tekniklerini uygularken sizlere sunabileceğimiz birkaç püf nokta bulunuyor. Akıcı ve hızlı okuma yapabilmek için uygulamanız gereken akıcı okuma teknikleri şöyle sıralanıyor:

  • Okuduğunuzu anlamak için okumaya başlamadan önce metnin tamamına göz gezdirin.
  • Bilgilendirici içerikler; örneğin makale veya blog yazıları okuyacaksanız metin içeriğinde öğrenmek istediğiniz konu ve kavramlara öncelik verin. Böylece okumaya ayırdığınız zaman hem azalıyor hem de ayırdığınız zaman içinde istediğinize ulaşabiliyorsunuz.
  • Metni okuma sırasında görme alanınızı genişletin. Böylece odaklanmak istediğiniz noktaya daha kolay konsantre olup, hafızanızın daha da güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Tekrar eden kelime çalışmaları ile göz kaslarınızı hareketlendirin.
  • Kelime dağarcığınızı genişletin.
  • Okuma sırasında dikkatinizi dağıtan faktörlerden uzaklaşın.
  • Sırayla satır atlayarak okumak yerine, metnin tamamına göz gezdirdiğiniz sırada satır aralığını artırmanız, metnin tamamına hâkim olmanızı sağlıyor.
  • Hızlı ve akıcı okumak için mutlaka sürekli kitap veya metin içerikli materyaller okumanız gerekiyor.

Çocuklar İçin Hızlı Okuma Yöntemleri Nelerdir?

Hızlı okuma teknikleri, ilk ve ortaöğretim çağındaki çocukların eğitim hayatında önemli bir yere sahip oluyor. Okuma hızı gelişmiş olan çocuklar eğitim hayatlarında daima başarılı oluyor. Özellikle ilk ve ortaöğrenim çağında yani çocukların gelişmeye en açık oldukları evrede okuma hızlarında artış sağlamak, onların eğitim yaşamlarında ve ileri süreçlerde kariyer yaşamlarında olumlu sonuçlar doğuruyor. Çocuklar için hızlı okuma teknikleri olarak özel hazırladığımız programlar sayesinde çocuğunuzun okuduğunu anlamasına ve kısa sürede daha fazla bilgi birikimi elde etmesine yardımcı oluyoruz.

Çocuklar için hızlı ve akıcı okuma teknikleri için önerebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor;

  • Metin okuma sırasında sesle veya parmakla okuma yapmamak,
  • Metin okuma esnasında çocukların anlamadıkları paragraflara yeniden dönüşünü engellemek,
  • Okuma sırasında metnin içinde yer alan kelimeleri tek olarak değil, gruplar halinde okunmasını sağlamak,
  • Çocukların kelime dağarcığını genişletmek,
  • Çocukların haftada 3-4 kitap bitirmesini sağlamak.

Böylece akıcı ve hızlı okumak için ne yapmak gerekir? diye merak edenler bahsedilen bu teknikleri uygulayarak çocuklarının akıcı ve hızlı okumasını sağlayabiliyor.